Komerčnú prevádzku produktov na báze ADSL spustia ST od 1. júna

25.04.2003 Celý región

Komerčná prevádzka produktov a služieb založených na báze technológie ADSL sa začne 1. júna. Ako ďalej informovali Slovenské telekomunikácie (ST), vo štvrtok...
Komerčná prevádzka produktov a služieb založených na báze technológie ADSL sa začne 1. júna. Ako ďalej informovali Slovenské telekomunikácie (ST), vo štvrtok podpísali zmluvu o pripojení k službe ISP Gate so spoločnosťami Slovanet, Internet SK a Euroweb. Nasledovať by mali firmy Nextra a GTS Slovakia. Zmluvy o poskytnutí tejto služby, ktorá poskytovateľom internetových služieb (ISP) zabezpečia pripojenie do siete ST, umožnia pre ISP poskytnutie komerčných služieb koncovým zákazníkom.

Zákazníci, ktorí sa rozhodnú pre využitie služieb na báze ADSL, si budú musieť u ST aktivovať službu ST DSL, za zriadenie ktorej zaplatia 3 999 Sk. Poplatok za jej využívanie bude mesačne predstavovať 1099 Sk. K týmto sumám ďalej bude zákazník platiť poplatok svojmu ISP a v závislosti od jeho konkrétnej ponuky, pričom k týmto poplatkom môže pribudnúť aj poplatok za ADSL modem. Zákazník si ako svojho ISP bude môcť zvoliť aj ST, tie však zatiaľ konkrétne ceny svojho produktového balíka pre služby na báze ADSL zatiaľ nezverejnili.

Samotnú vstupnú službu ST DSL bude možné zriadiť na telefónnej prípojke so samostatným pripojením, na ktorej je aktivovaný jeden zo stanovených volacích programov ST. O možnosti jej zriadenia je možné sa informovať u ST, ich zmluvných predajcov alebo svojho ISP. Službu nebude možné spustiť napríklad na telefónnej prípojke s podvojným pripojením alebo na prípojke, na ktorej sú aktivované volacie programy ST Mini a Zvýhodnený volací program.
Služby na báze ADSL budú v tomto roku dostupné v ôsmich slovenských mestách. V prvej fáze to budú Bratislava, Košice a Banská Bystrica a v druhej fáze Trenčín, Trnava, Nitra, Prešov a Žilina.

ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) umožňuje vysokorýchlostný prístup pre prenos dát. Ten sa uskutočňuje asymetricky, to znamená vyššou rýchlosťou smerom k užívateľovi a zároveň nižšou rýchlosťou prenosu smerom od užívateľa. Výhodou takéhoto nepretržitého pripojenia je okrem možnosti sťahovania veľkého objemu dát aj nezávislé využívanie všetkých funkcií hlasovej služby prostredníctvom analógovej telefónnej linky alebo ISDN linky. ST DSL umožňuje prístup 768 kbit/s smerom k užívateľovi a 128 kbit/s od užívateľa, pričom ST budú od roku 2004 ponúkať viaceré rýchlostné programy.
Samotní ISP, ktorí so ST podpíšu zmluvu o prístupe do ich siete na základe služby ISP Gate, budú môcť svoje produkty ponúkať na základe rôznych kritérií. Medzi tie môžu patriť napríklad neobmedzený prístup, čas pripojenia a objem prenesených dát, prípadne ich kombinácia. ISP pritom budú môcť regulovať aj rýchlosť pripojenia pre jednotlivé produkty. ST zároveň zverejnili aj podmienky poskytnutia služby ISP Gate, kam patria napríklad rozličná výška mesačného paušálu za pripojenie závisiaca od rýchlosti pripojenia, prípadne fakturácia založená na objeme prenesených dát.
(SITA)
 

Vyberte región